Klimaat en duurzaamheid

Eindelijk dringt in Europa en bij onze regering de klimaatproblematiek door. Een nieuw regeringsprogramma kan er niet meer omheen. De rekeningen van maatregelen om klimaatverandering aan te pakken liggen bij de burger. De inwoners met een kleine portemonnee zien veel problemen op zich af komen. Nauwelijks koopkrachtverbetering, geen aanpak van de woningproblematiek, corporaties die afgescheept worden met een fooi uit eigen portemonnee, stijging van de kosten van gas en elektriciteit, terwijl je woning slecht geïsoleerd is, het onderwijs waarin je kind geen gelijke kansen heeft enzovoorts. De lasten moeten nu eindelijk echt naar de sterkste schouders en het bedrijfsleven.

Een duurzame samenleving op het gebied van natuur en milieu kan niet slagen zonder verandering van het economisch stelsel en de sociale verhoudingen. Maatregelen op gemeentelijk niveau dienen gekoppeld te zijn aan veranderingen die de leefsituatie van de financieel zwakke burger verbeteren.

De PvdA wil op gemeentelijk niveau een duurzame samenleving opbouwen. In diverse programmaonderdelen vinden jullie daarvoor activiteiten genoemd. Onze ambities zijn hoog. De PvdA wil bereiken dat Vlissingen in 2050 een 100% duurzame economie heeft. Lokaal en regionaal milieubeleid is noodzakelijk om deze ambitie te realiseren en onze omgeving schoon en gezond te houden.

Het zeewater stijgt dankzij de opwarming. Volgens deskundigen sneller dan zij verwacht hadden. Er wordt inmiddels nagedacht over de aanpak van onze beveiliging. Zeewaarts of landinwaarts? Beide hebben gevolgen voor Vlissingen, voor het toerisme, voor de huidige bebouwing enzovoorts. Dat zijn niet alleen gevolgen voor overmorgen. Inwoners moeten hierover meedenken en meepraten.

Onze keuzes:
1. Wij hebben de ambitie dat onze gemeente in 2050 een CO2-neutrale gemeente is.
2. Wij willen de uitstoot van fijnstof in 2030 binnen de Europese normen brengen.
3. Het gebruik van energiebesparende maatregelen bij nieuwbouw bevorderen we. Bij aanbestedingen en bestemmingsplannen nemen we dit als eis op. We bevorderen het energieneutraal bouwen.
4. Vlissingen maakt werk van het groen in de stad. Het Nollebos blijft bos.
5. Geluidsoverlast door bedrijven verkeer en particulieren willen we indammen. Snelle invoering van het elektrisch rijden is noodzakelijk. Dit draagt bij aan het beperken van de geluidsoverlast. De verdere ontwikkeling van de Boulevards kan als pilot dienen.
6. We subsidiëren bijvoorbeeld milieueducatie en de aanleg van speelbossen.
7. Huishoudens kunnen hun afval gratis bij de milieustraat blijven afgeven om illegale stort te voorkomen.
8. De gemeente neemt initiatieven om samen met burgers, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en deskundigen de verduurzaming steeds meer vorm te geven.
9. Reclames in de openbare ruimte van schadelijke producten willen we zwaarder belasten.
10. Wanneer mensen reclamefolders in de brievenbus willen ontvangen plakken zij daar een sticker met ‘Ja, ik wil reclamefolders’ op. Geen sticker betekent: geen reclame afleveren.
11. Er is in bewoonde delen van onze gemeente veel overlast van meeuwen, eksters en kauwen. Andere vogels verminderen daardoor in aantal. Er is veel overlast. Wij willen dat dit aangepakt wordt door de eieren in te smeren met een milieuvriendelijke vloeistof.
12. We willen dat onze gemeente ’s nachts donkerder wordt door o.a. de verlichting via sensoren te laten branden.
13. De gemeente bestrijdt de overlast van particuliere houtstook, bijvoorbeeld door het voeren van campagnes en het geven van voorlichting.