26 juli 2021

Tineke Bakx is overleden

Op 22 juli is onze partijgenote Tineke Bakx-Post overleden. Zij was een sociaaldemocrate van de bovenste plank. De oorsprong van haar politieke activisme lag in de jeugdbeweging van de vakbond. Het was niet haar man Frans, maar Tineke die in 1981 het woord voerde tijdens een demonstratieve bijeenkomst voor behoud van de ketelbouw bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde.

In de jaren ’70 was zij al actief geworden bij de Rooie Vrouwen in de PvdA. Haar inzet voor de emancipatie van vrouwen en andere groepen in de samenleving was groot. Tijdens de 22 jaar dat zij namens de PvdA lid was van de Vlissingse gemeenteraad timmerde zij aan de weg die emancipatie heet. Samen met Aafke Brouwer schreef zij de eerste emancipatienota voor de gemeente Vlissingen. Deze door de raad loodsen koste veel inspanning en tijd. Zij maakte zich ook hard voor het realiseren van het Blijf-van-Mijn-Lijfhuis.

Huisvesting in brede zin had haar warme aandacht. Niet voor niets werd zij daarom commissaris bij Basco Stichting Woningbeheer en later bij l’Escaut Woonservice.

Met franje had zij weinig op. Een koninklijke onderscheiding voor onder andere haar raadswerk weigerde ze daarom ook. Tineke in 1998 in de PZC: “Dat lintje vind ik flauwekul.” Wel stelde zij het vergulde partijspeldje voor haar tomeloze inzet voor iedereen die in de verdrukking zat enorm op prijs.