Werk en inkomen

Werk is meer dan alleen een inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, zelfrespect en tot deelname aan de samenleving. In Vlissingen zitten nog steeds veel mensen in de bijstand. Bijscholing, herscholing en omscholing zijn in de komende periode daarom belangrijker dan ooit. Iedereen verdient kansen om mee te kunnen doen. Iedereen heeft recht op werk op zijn of haar niveau: soms is dat werken op de dagbesteding, bij het sociaal ontwikkelbedrijf, in de basisbaan, publieke baan of het omscholingsprogramma dat we samen hebben afgesproken.

De overheid moet handelen vanuit vertrouwen en die vertrouwensrelatie moet opgebouwd worden. We kiezen voor wederkerigheid gebaseerd op menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid. Daarom nemen we afstand van de verplichte tegenprestatie en het spreekwoordelijke papier prikken.

De Participatiewet leek een wet met goede intentie die slecht uitgevoerd werd. De toegang tot nieuw beschut is moeilijk, de positie van jongeren na het praktijkonderwijs zorgelijk en bovendien zijn er vaak wachtlijsten. Voor de PvdA is dat onacceptabel. Jong gehandicapten met arbeidsvermogen hebben onder de werking van de Participatiewet een grotere kans op werk, maar hun inkomen is wel gedaald. Je opleiding en je sociale achtergrond spelen een rol bij het verkrijgen van toegang tot de arbeidsmarkt. Ongelijke kansen zijn voor de PvdA geen vaststaande feiten, maar aan te pakken verschillen.

Onze keuzes:
1. Als iemand om welke reden dan ook niet de stap naar betaald werk kan zetten, is het streven dat ook hij of zij naar eigen vermogen zo ver mogelijk op de participatieladder komt. Dat kan bijvoorbeeld met nieuw beschut werk, een basisbaan of een publieke.
2. Arbeidsmatige dagbesteding is een opstap naar de ladder naar regulier betaald werk.
3. Als mensen in een participatie/re-integratietraject zitten, hebben we aandacht voor achterliggende problematiek, zoals schulden, scheiding en mentale problematiek.
4. We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen én aan het werk houden. Daaraan gaan we vormgeven door afspraken te maken als gemeente met onderwijs en werkgevers.
5. We hebben contact met iedereen die geen werk heeft. We wachten niet meer tot de formele overgang van ww naar bijstand is vastgesteld, maar hebben al ruim daarvoor een gesprek.
6. Wij creëren nieuwe basisbanen in de publieke sector. De basisbaan is een volwaardige baan met een fatsoenlijk salaris, waarmee mensen die nu nog ongewild langs de kant staan, aan de slag kunnen. Voorbeelden: wijkhulp, beveiliger, speeltuinmedewerker.
7. Mensen, die vanuit een uitkering (deels) aan het werk gaan, gaan er financieel op vooruit en krijgen recht op begeleiding, inclusief financiële coaching..
8. Werkgevers, werknemers en werkzoekenden moeten op dezelfde plek terecht kunnen voor hulp, advies en contacten. Daarom bouwen we het regionale werkgeversservicepunt om tot een servicepunt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.
9. We hebben in onze gemeente één loket voor werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden. Het UWV zit ook achter dit loket.
10. Goed werkgeverschap begint in de eigen organisatie. We zorgen er daarom voor dat zo veel mogelijk mensen bij onze gemeente in vaste dienst komen. Inleenkrachten worden alleen ingezet bij tijdelijk werk.
11. We creëren binnen het ambtelijk apparaat banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
12. Bij aanbestedingen/inkoop/subsidies wordt goed werkgeverschap mede beoordeeld. Daarbij bezien we ook de mogelijkheden voor leer-werkbanen.
13. We brengen samen met reguliere bedrijven in kaart welk deel van hun werk door medewerkers van de sociale werkvoorziening of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan worden gedaan.
14. We vinden dat stageplekken er zijn om leerlingen te laten leren. Stagiaires zijn geen goedkope arbeidskrachten.
15. We willen dat arbeidsmigranten hun werk kunnen doen in goede omstandigheden en tegen een volwaardig loon, conform de cao’s. Alhoewel de gemeente hier niet over gaat, kan zij een standpunt innemen ter voorkoming van uitbuiting, valse concurrentie en sociale problemen. Dat wordt dan uitgedragen bij de juiste instanties ter bevordering van wetgeving en toezicht.
16. We ondersteunen het ontwikkelen van leer-werktrajecten. Voor statushouders ontwikkelen we leer-werktrajecten in de zorg en techniek, waarbij werk en taal gecombineerd worden.